Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. 21 Mart tarihinin seçimi Down sendromlu bireylerde 21.kromozomun 3 tane olmasını simgeliyor. Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır.Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de net bir veri olmamasına karşın yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Down sendromlu bireylerin gelişimi yaşıtlarına oranla geriden gelmektedir. Ancak doğumdan itibaren düzenli ve disiplinli yapılan eğitim programlarıyla, gerçekçi ve planlı çalışmalarla bireyler yaşıtlarında birkaç sene geriden de olsa pek çok şeyi gerçekleştirebilir.
Bireysel farklılıklar esas olmakla birlikte Down sendromlu çocuklar genelde davranışlarının sonuçlarını sorgulamadan kendi düşünceleriyle anlık hareket etme konusunda oldukça inatçı olabilirler. Sosyal yaşantıda insanlara çok yakınlık gösterirler. Hayal kırıklığına uğradıkları zaman oldukça agresif olabilirler. Bu durum genelde sosyal etkileşim gibi beceriler konusunda yeteneklerinin gelişmemiş olduğundan kaynaklanırlar. İletişim ve sosyal beceriler yoluyla sorunlarını ifade etme ve çözüm konusunda daha geri olabilirler. Sosyal geri çekilme, tekrarlı davranışlar ve anksiyeteyle ilgili davranışlar Down sendromlu çocuklardaki sosyal anlayış eksikliğinin bir göstergesidir. Bu nedenle tedavilerinde, sosyallik ve iletişim becerileri açısından özel bir ilgi ve çaba göstermek gerekir.
Farkında Mısınız?
Down Sendromu'nun bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğunun,
Her birey gibi Down Sendromlu bireylerin de farklı zeka seviyesi, yetenek ve kişiliğe sahip olduklarının,
Ortalama her 800 doğumda bir görüldüğünün,
Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı olmadığının,
Down sendromlu bireylerin ve ailelerinin sosyal yaşantılarında insanlardan beklentilerinin özel davranılmak değil; bilinçli ve olağan davranılması olduğunun farkında mısınız?
Konuyla ilgili ayrıca izleyebilirsiniz:
Elif Ece Çınar
Yorumlar
Yorum Gönder