Ana içeriğe atla

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

    Sağlıklı bir insanın mutlaka sahip olması gereken şey, sağlıklı bir ruhtur. Bu durum her ne kadar göz ardı edilse ve diğer sağlık bozuklukları kadar dikkat çekmese de bir insan ve toplum için önemi bir hayli büyüktür. Ruh sağlığının önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için her yıl dünyada 10 Ekim dünya ruh sağlığı günü olarak kutlanıyor.

   Ruh sağlığı günü için her yıl temalar değiştirilmekte ve küresel ortak bir problem üzerinde durarak yeni temalar oluşturulmaktadır. Bu yılki ruh sağlığı günü teması ise, “Eşitliğin olmadığı dünyada ruh sağlığı” olarak bildirgede yayımlanmıştır. Bildirgede, ruhsal problemlerin az gelişmiş ve gelişmeye devam eden ülkelerdeki ruhsal sorunu olan insanlar üzerindeki oranları veriliyor. Sonuç olarak bu ülkelerdeki insanların %75-95’inin ruh sağlığı hizmetlerine erişemediğini görüyoruz. Gelişmiş ülkelerde durumun tam tersi olacağını düşünürken bu durumdan çok da farklı olmadığını görüyoruz.

   2021 Dünya ruh sağlığı günü, bu yıl bu konuya odaklanırken, bizlerin odak noktası aslında hep aynıdır: “İnsan” İnsanların ruhsal anlamda iyileşebilmesi, hayata katılabilmesi ve eşitsizliklerin ruhsal boyutta da olsa düzeltilebilmesi için çalışmalara ihtiyaç vardır.

   Son yaşanılan küresel bir sıkıntıya değinirsek bütün dünyayı etkileyen ve kimsenin hazır olmadığı şartlarda ortaya çıkmış covid-19 pandemisinden bahsedebiliriz. Bu pandemide her alanda eşitsizlik ve yoksulluk görebilmemiz mümkündü. Her yaştan insanı farklı nedenlerle etkileyerek ruhsal anlamda olumsuzlar yaşanmasına da sebep oldu.

   Yaşadığımız ortamda eşitliğin olmaması, ruhsal anlamda da problemler ortaya çıkarır ve sağlıksız bir ruha sahip insanlar, toplumlar meydana getirir. Ruh sağlığı alanında yardım alamayacak kadar haklarından yoksun, ruh sağlığına erişemeyecek kadar eşitsizliğe maruz kalmış kişiler dezavantajlı gruptadırlar. Bir taraf derin bir yoksulluk ve haklarından yoksun yaşarken diğer taraf istediğine istediği an erişebilen, göz yumduğu haksızlıklarla yoluna devam eder. Aradaki bu eşitsizliği gidermek konusunda ise toplumdaki her bireyin sorumlulukları vardır.  Bunlardan en önemlisi de eşitsizliği görmezden gelmemektir.

   Yalnızca tedavi etmek değil, her yıl değişen hayat şartlarına da uyumu sağlamak adına önleyici politikalarla hareket edilmelidir. Ruh sağlığına önem vermeyen herkese bunun önemi hatırlatılmalı ve ruh sağlığı konusuna gereken yatırımı yapmaları sağlanmalıdır. Eşitsizlik, ruh sağlığına gereken yardımı almakta engel olduğu için bu eşitsizlik ortadan kaldırılmalı ve ruh sağlığına gereken herkes erişebilmelidir.   

   İnsanların ruhsal gücü, toplum ve dünyanın gücüdür. Herhangi bir sorunun altından sağlıksız bir ruhla kalkabilmemizin imkanı yoktur. İnsanlarımızın ruh sağlığını korumalarını sağlamak, onları bu konuda desteklemek ve gerekli hatırlatmalarla farkındalık oluşturmak görevimizdir. Herkesin ruh sağlığına tam anlamıyla kavuşabildiği, bedenle ruhu ayırmadan ikisinin de önemini kavrayabildiği yıllara erişebilmek ümidiyle...

Berna Öztürk

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süpermen'i Beklerken (Waiting for 'Superman') Film Analizi

Waiting for  Superman sadece The Flaming Lips grubunun bir şarkısı değil. Aynı zamanda Amerikan eğitim sistemine eleştirel bir perspektiften bakan, ülke içerisindeki bireylerin okuma yazma oranlarını, eyaletlere göre başarılarını ele alan belgesel niteliğinde bir film. Filmi inovatif eğitimi de düşünerek yorumlayabilmek mümkün. Akademi ödüllü filmin yönetmeni Davis Guggenheim, düşük performanslı kent okullarını ‘bırakma fabrikaları’ olarak tanımlıyor ve bu kent okullara yönelik birtakım çözüm önerileri sunuyor. Film, devlet okulu sistemi içerisinde devam eden beş öğrenciyi konu alıyor. Eğitim sistemini iyileştirme adına eğitim reformcularının sunduğu çözümler filme gerçeklilik ve yararlılık katmasının yanı sıra günümüzün ilerleyen teknolojisi de düşünüldüğünde çözüm önerilerine birkaç şey daha ekleyebiliriz,  şöyle ki : Eğitimde teknolojiyi mutlaka bir amaç etrafında verimlice kullanabilmeli ve bu amacın kesinlikle öğrenci üzerinde işlevselliği de olabilme...

7.Koğuş Film Analizi

7. KOĞUŞTAKİ MUCİZE Hepimizin merakla beklediği 7. Koğuştaki Mucize nihayet geçtiğimiz haftalarda vizyona girdi. Başrollerinde Aras Bulut İynemli, Deniz Baysal, Sarp Akkaya gibi isimlerin bulunduğu ve Mehmet Ada Öztekin yönetmenliğindeki filmi izlerken gözyaşlarımıza hakim olabilmek neredeyse hepimiz için imkansızdı. Henüz izleme fırsatını bulamamış okuyucularımız için de kısa özetlerle birlikte filmi karakter analizleri ve sosyal psikoloji bağlamında ele almak isteriz : Filmimiz, 7 yaşındaki kızı, Ova ile aynı zeka yaşına sahip olan Memo’nun haksızlıklarla mücadelesini, zihinsel yetersizliklerine rağmen evladı için her şeyi yapan bir baba oluşunu gözler önüne seriyor. Memo, bir gün koyunları otlatmaya çıkardığında başına hayatının dönüm noktası olabilecek bir talihsizlik gelir. Sözü geçer bir komutanın kızı oyun esnasında tehlikeli yerlere tırmanır ve Memo kıza gitmemesi için uyarılarda bulunurken, Ova ile aynı yaşlardaki küçük kız uçurumdan düşüp can verir. Bu esnada olay y...

Seyahat Üzerine Bir Röportaj

Okulumuzun kıymetli hocalarından Dr. Mustafa Otrar ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Öncelikle kendisini kısaca tanıyalım; 1971 Eskişehir (Merkez) doğumludur. İlkokulu (1982), ortaöğrenimini (1989) Eskişehir’de tamamladı. Aynı yıl girdiği Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Lisans Programı’ndan mezun oldu (1993). Rehber Öğretmen olarak Bingöl ve İstanbul’da görev yaptı. 1995 yılında Araştırma Görevlisi olarak Marmara Üniversitesi’ne göreve başladı. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında yüksek lisansını tamamladı. Ocak 2006’da Doktora eğitimini tamamlayan Mustafa OTRAR, halen Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır. Genel olarak seyahatin hayatınızdaki yeri, ruh halinize etkisi nedir?  Hayatımdaki yerinden...